Tips Untuk Atasi Demam Denggi

Sejak kebelakangan ini saya sering terbaca status rakan-rakan di facebook saya tentang kehilangan sahabat mereka secara mengejut akibat demam denggi. Bayangkanlah jika kita berada di tempat keluarga mereka yang kehilangan orang tersayang secara tiba-tiba tanpa di duga. Begitulah bertapa bahayanya demam denggi sehingga boleh membawa maut hanya dalam beberapa hari sahaja. Namun masih ramai di kalangan kita yang tidak mengambil iktibar dan memandang remeh tentang langkah pencegahannya. Ketahui tips untuk atasi demam denggi.

Apa Itu Demam Denggi?

Demam denggi adalah sejenis penyakit jangkitan virus yang merebak melalui gigitan nyamuk Aedes aegypti yang telah dijangkiti. Terdapat 2 jenis demam denggi iaitu:

  • Demam denggi klasikal:
    Pesakit menunjukkan gejala demam, ruam, sakit badan, sakit sendi dan sakit otot. Gejala penyakit ini biasanya tidak teruk dan jarang menyebabkan kematian.
  • Demam denggi berdarah:
    Gejala yang dihadapi adalah sama seperti demam denggi klasikal dan diikuti oleh tahap yang lebih teruk dengan gejala seperti tekanan darah rendah, ruam dan bintik-bintik merah di badan, perdarahan gusi, berak berdarah (najis berwarna hitam) disertai dengan sawan dan tidak sedar diri. Ia sering menyebabkan kematian jika rawatan tidak diberikan dengan segera.

Apakah Ikhtiar Yang Boleh Di Lakukan Sekiranya Terkena Demam Denggi?

Berikut adalah antara petua-petua yang boleh kita cuba untuk membantu menyembuhkan demam denggi:

Jus Betik: Menurut penyelidikan awal yang di lakukan oleh Kementerian Kesihatan terhadap khasiat daun betik menunjukkan bahawa ekstrak daun betik dapat meningkatkan tahap platelet dalam pesakit yang menghidap demam denggi. Pengambilan minuman jus daripada produk berasaskan daun betik boleh di jadikan sebagai rawatan alternatif untuk demam denggi kerana dipercayai dapat mempercepatkan pemulihan bagi pesakit denggi,”

Sup ketam: Sup ketam merupakan salah satu cara traditional untuk melawan demam denggi. Ketam dipercayai mengandungi protein yang tinggi dan ia dapat membantu meningkatkan kandungan platelet darah dalam badan.

Minuman Isotonik: Minuman isotonik  di katakan dapat membantu menambahkan tenaga. Ia dapat membantu pesakit untuk kekal hidrasi.

Jus Kurma: Jus kurma atau buah kurma sangat tinggi dari segi kandungan gula, zink, dan vitamin. Selain untuk membantu pesakit demam denggi, ia memang terkenal sebagai penawar segala penyakit.

Jus Jambu Batu Merah: Jambu batu merah mengandungi vitamin C dan ia membantu meningkatkan imuniti terhadap bakteria dalam badan. Selain itu, ia juga dapat menyembuhkan luka dengan cepat.

Mari Kita Tonton Nasihat Dari Pakar Nutritionist Shaklee Bagaimana Untuk Mencegah Dan Memberi Rawatan Alternatif Kepada Pesakit Denggi.

Nak Rawat Demam Denggi Tanpa Ubat? Ini Membantu… from iReach HD on Vimeo.

Cara Alternatif Untuk Merawat & Mencegah Denggi

Performance Drink Shaklee: Seseorang yang dijangkiti demam denggi akan mengalami dehidrasi yang teruk akibat dari suhu badan yang terlampau panas, hilang selera makan dan muntah-muntah. Performance Drink Shaklee mengandungi ion yang dapat membantu mengurangkan kehilangan air dalam badan dan mengelakkan dehidrasi.

Nutriferon Shaklee: NutriFeron bertindak dengan meningkatkan interferon semulajadi badan dan sekaligus menguatkan tindak balas imun badan untuk melawan virus denggi. Sangat di perlukan oleh pesakit denggi kerana tindak balas yang di berikan sangat cepat.

Vivix Shaklee: Vivix shaklee merupakan tonik anti-penuaan semulajadi yang bertindak membaiki sel yang rosak. Apabila kita sakit, akan terdapat sel kita yang rosak. Vivix membantu memulihkan. Sangat – sangat di cadangkan kepada mereka yang di jangkiti demam denggi berdarah. 

Testimonial:

Bertindak segera sebelum terlambat. Jangan ragu-ragu untuk hubungi saya. Saya sedia membantu anda.

Call/SMS/WhatsApp: +6012-935 1082

Kawasan COD: Kuantan-Beserah-Bt.Hitam-Sg.Karang-Balok-Gebeng

Shaklee ID: 960126

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge