Punca Jeragat Ketika Hamil Dan Cara Mengatasinya

Ramai di kalangan kita ibu-ibu yang mengalami masalah jeragat ketika hamil atau lebih di kenali sebagai melasma. Ianya terbentuk ketika hamil dan kebanyakannya tetap ada walaupon setelah bersalin. Paling mengerikan ianya teramatlah sukar untuk di hilangkan. Namun ada juga yang mengalaminya selepas melahirkan bayi.

Berbeza dengan jeragat biasa, melasma berbentuk seperti tompokan besar dengan warna coklat yang jelas ketara berbanding warna asal kulit wajah kita. Ia sering terjadi pada bahagian dahi, pipi, dagu dan atas bibir.

Tahukah anda bagaimana ianya terjadi? Adakah cara untuk mengatasinya?

Punca Terjadinya Jeragat Ketika Hamil

Punca utama terjadinya jeragat atau melasma ialah:

1) Terdedah kepada Cahaya Matahari atau UV

Cahaya matahari merupakan pengaktif yang kuat kepada melanocytes. Melanocytes adalah sel dalam kulit yang bertanggungjawab dalam menghasilkan pigmen atau melanin.

Sinaran UV dari matahari meningkatkan jumlah dan tahap aktiviti melanocytes. Inilah punca terjadinya kulit keperangan dan seakan terbakar apabila terdedah kepada cahaya matahari.

Melanin merupakan mekanisma pertahanan kulit menentang bahaya sinaran UV. Ianya merupakan cara badan kita menghadapi lebihan radiasi. Melanin akan menyerap haba bagi mengelakkan kerosan DNA dan sel.

Setiap kali kulit kita terdedah kepada cahaya matahari, melanocytes yang berada di dalam kulit akan menjadi  semakin aktif.

2) Berlaku Perubahan Hormon.

Ketika mengandung, dua perkara ini berlaku serentak dan membawa kepada terjadinya jeragat atau melasma:

  • Perubahan tahap hormon estrogen & progesterone mencetuskan penghasilan pigmen. Hormon ini mempunyai peranannya yang tersendiri terhadap kulit kita.
  • Matahari menjadikan situasi semakin teruk dengan membuatkan melanocytes yang sedia aktif menjadi lebih atau semakin aktif.

3) Kekurangan Nutrisi Dalam Diet Seharian.

Sebelum hamil, wanita memerlukan 400mcg asid folik sehari manakala semasa hamil keperluan asid folik bagi ibu meningkat kepada 600mcg asid folik sehari. Asid folik sangat penting di ambil kerana ianya salah satu langkah pencegahan yang boleh di ambil bagi mengelakkan risiko kecacatan bayi ketika mengandung.

Kekurangan asid folik juga boleh menjurus kepada masalah terjadinya melasma. Ini kerana ramai ibu-ibu yang mengalami masalah kekurangan asid folik ketika hamil. Asid folik merupakan salah satu dari komponen Vitamin B.

4) Diet Tidak Seimbang.

Menjadi lumrah ibu-ibu mengandung memang sangat suka makan apa sahaja yang di idamkan. Tapi berhati-hati dengan diet yang di ambil setiap hari. Pastikan mineral copper dalam diet kita sehari-hari adalah seimbang. Ini kerana copper menggalakkan penghasilan melanin di dalam kulit. Apabila terlalu banyak boleh menyebabkan berlakunya pigmentasi atau melasma.

Bagaimana Cara Untuk Mengatasi Masalah Jeragat Ketika Hamil?

Langkah 1:

Gunakan sunscreen untuk melindungi kulit kita dari sinaran UV. Sama ada ketika berada di dalam rumah mahupon di luar rumah. Pilihlah sunscreen yang berasaskan alam semulajadi, selamat dan bebas bahan kimia berbahaya seperti SLS, Merkuri dan Paraben.

Langkah 2:

Pastikan kita mendapat diet yang seimbang. Lebihkan buah-buahan dan sayuran-sayuran untuk mendapatkan jumlah vitamin yang mencukupi. Elakkan makanan yang di proses atau makanan yang telah di awet. Makanan yang sensitif boleh menyebabkan keradangan kulit atau terjadinya melasma.

Langkah 3:

Amalkan supplement untuk ibu hamil. Melalui supplement lebih mudah untuk kita memastikan setiap nutrient yang kita dan baby perlukan adalah mencukupi. Penjagaan pemakanan untuk bayi perlulah bermula dari dalam perut lagi.

Bagaimana Supplement Shaklee Boleh Membantu Atasi Masalah Ini?

Vitalea – Multivitamin yang mengandungi 28 sumber mineral yang diperlukan oleh badan. Mengandungi vitamin C dan juga zat besi yang boleh membantu mengurangkan lebihan copper.

B-complex – Mengandungi kesemua jenis vitamin B yang di perlukan oleh badan termasuklah asid folik. Membantu pertumbuhan sel-sel yang sihat termasuklah sel-sel kulit. Juga baik untuk pertumbuhan bayi di dalam kandungan.

Vitamin C – Nutrient antioksidan yang membantu membaiki kerosakan kulit kesan dari sinar UV yang boleh menyebabkan melasma. Juga membantu meningkatkan sistem immune badan si ibu ketika hamil. Vitamin C juga sangat baik untuk penghasilan kulit yang sihat.

Omega Guard – Minyak ikan yang mengandungi omega-3 baik untuk mata dan pertumbuhan otak bayi di dalam kandungan. Membantu memastikan kulit si ibu sentiasa lembap dan membantu mengatasi keradangan pada kulit.

ESP- Membekalkan 9 asid amino penting yang di perlukan oleh tubuh. Merupakan sumber protein dari kacang soya. Protein sangat penting untuk pertumbuhan sel-sel kulit yang sihat.

Set Youth skincare Shaklee – Terdiri dari set yang lengkap termasuklah pelembap dengan Spf 50. Kelebihan shaklee ia merupakan 100% dari sumber alam semulajadi. Di jamin selamat untuk di gunakan. Shaklee menyenaraikan Youth skincare bebas dari 1500 bahan berbahaya yang biasa terdapat dalam skincare. Bacaan lanjut dan testimonial boleh rujuk sini.

Testimonial Dari Pengguna Set Hamil Shaklee

Saya sendiri merupakan pengguna tegar shaklee. Dari set hamil, set berpantang dan set menyusu anak. Alhamdulillah sepanjang kehamilan anak pertama dan kedua saya tidak mengalami masalah kulit berjeragat. Memang konsisten ambil vitamin shaklee. Boleh ikuti pengalaman saya di sini.

Testimonial dari mereka yang lain.

Testimonial dari pengguna youth shaklee.

Jeragat degil semakin hilang selepas sebulan menggunakan set skincare youth shaklee

Tunggu apa lagi. Atasi masalah jeragat anda sekarang juga sebelum ia menjadi lebih teruk. Jangan risau kerana setiap dari product shaklee mempunyai kelulusan dari KKM. Jangan ragu-ragu untuk hubungi saya. Saya sedia membantu anda dengan consultation eksklusif dari saya.

Disclaimer:

*Kesemua product ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit. Kesan penggunaan juga berbeza-beza mengikut kesesuaian individu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge