Masalah Kedatangan Haid Lebih Singkat Dari Kebiasaan

Kitaran haid bagi setiap wanita adalah berbeza-beza. Ada sesetengah wanita mempunyai kitaran haid yang lebih panjang dan ada yang lebih singkat.

Begitu juga dengan kedatangan haid. Kebanyakan wanita mengalami haid antara lima ke tujuh hari, dengan kitaran haid berlaku setiap 28 hari atau lebih.

Walau bagaimanapun, terdapat wanita yang mengalami haid dalam tempoh yang sangat singkat iaitu dua ke tiga hari. Adakah keadaan ini normal? Perlukah wanita berasa bimbang tentang ini?

Kedatangan Haid saya hanya 3 hari, Adakah Saya Normal?

Di datangi haid dalam tempoh tiga hari sahaja adalah normal. Bagi wanita yang sentiasa mengalami haid yang kurang, tempoh kitaran haid yang pendek anda tidak perlu risau kerana badan anda telah di cipta sedemikian.

Namun begitu keadaan mungkin berbeza bagi anda yang kebiasaannya di datangi haid setiap bulan dalam tempoh yang lama (5 ke7 hari)  secara tiba-tiba haid anda menjadi singkat (2 ke 3 hari).

Apakah Punca Haid Wanita Menjadi Singkat

1. Pengambilan Pil Perancang Kehamilan:

Pengambilan pil perancang kehamilan boleh menyumbang kepada terjadinya haid yang singkat. Sekiranya anda mengambil pil cegah kehamilan haid anda mungkin menjadi singkat dan sedikit.

2. Stress:

Berada dalam keadaan stress juga boleh menyebabkan haid anda menjadi singkat. Malah dalam keadaan yang lebih teruk stress boleh menyebabkan haid anda langsung tidak datang.

3. Perubahan Hormon Estrogen:

Estrogen bertanggungjawab untuk memastikan haid anda teratur setiap bulan. Jika badan anda tidak mempunyai estrogen yang mencukupi, ia akan menyebabkan perubahan haid. Hal ini sering terjadi kepada  remaja yang akan melalui akil baligh, dan juga wanita yang menghampiri menopaus.

4. Penyakit Atau Masalah Kesihatan:

Adakalanya masalah kesihatan akan menjejaskan kedatangan haid atau memendekan tempoh kedatangan haid anda. Hal ini mungkin di sebabkan oleh kesan sampingan dari pengambilan ubat-ubatan bagi menangani masalah kesihatan anda. Antara masalah kesihatan yang boleh mengganggu haid wanita adalah :

 • Endometriosis: berlaku apabila tisu yang biasanya tumbuh di dalam rahim tetapi ia berkembang di luar rahim.
 • Fibroid rahim: sejenis tumor yang tumbuh di dalam rahim. Ia selalu terjadi kepada wanita yang pernah melahirkan anak. Ia terjadi disebabkan terdapat darah haid tidak habis keluar atau darah nifas yang tidak di keluarkan dengan habis semasa proses berpantang.
 • PCOS (Polycystic Ovary Sindrome): adalah gejala yang boleh menyebabkan haid tidak teratur, ketidak stabilan hormon serta terdapat cyst pada ovari.
5. Obesiti:

Kegemukan atau obesiti boleh menyebabkan haid menjadi singkat atau terganggu. Ini kerana ia boleh menjadi punca kepada masalah kesuburan di sebabkan oleh telur tidak dapat menetas dengan sempurna.

Bagaimana Untuk Tangani Masalah Ini

 1. Mengamalkan gaya hidup yang sihat dengan bersenam. Luangkanlah masa 20 minit setiap sesi tiga kali seminggu. Senaman dapat membantu mengurangkan stress serta dapat membantu menurunkan berat badan melalui pembakaran lemak bagi yang menghadapi masalah obesiti.
 2. Mengamalkan diet yang seimbang. Diet seimbang bermaksud sajian makanan yang mengandungi semua nutrient yang diperlukan oleh tubuh kita dengan kadar yang betul.
 3. Pengambilan suppliment semulajadi Shaklee. 

               1.# GLA Complex

 • GLA Complex Shaklee merupakan kombinasi minyak borage yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E.
 • Asid gamma linolenik digunakan secara tradisional bagi melegakan kesakitan semasa datang haid, sakit kepala, mengatur kitaran haid dan melegakan tanda-tanda putusnya haid.

               2.# ESP

 

 • Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protein soya terbaik.
 • Menyediakan tenaga berkekalan dan membantu menahan rasa lapar kerana bekalan sumber tenaga yang konsisten.
 • Protein soya membantu mengurangkan kolesterol.
 • Mengandungi lima  vitamin B penting, separuh daripada
  keperluan kalsium harian, dan soya isoflavones.  Kajian
  menunjukkan yang soya membantu dalam mengawal
  kestabilan hormon semasa tempoh putus haid.

                3.# B-Complex

 • Vitamin B merupakan keperluan asas dalam diet sihat kita.
 • B Complex Shaklee menawarkan vitamin B yang lengkap, mengandungi 8 jenis vitamin B bagi membantu memelihara kesihatan yang baik.
 • B1, B2, B3, B6, biotin dan asid pantotenik membantu badan menukarkan protein, lemak dan karbohidrat kepada tenaga.
 • Asid folik dan B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah di dalam tubuh.

                4.# Alfalfa Complex

 • Merawat masalah keputihan pada wanita. Sifatnya yang mengandungi phytoestrogens juga menyebabkan ia mempunyai fungsi seperti kacip Fatimah, maka, membantu dalam “hubungan” suami isteri (enhance libido). Malah, ada juga yang mengaitkannya dengan membantu pembesaran payudara. Memang sangat bagus diambil oleh wanita & para isteri.

Atasilah masalah haid anda dengan segera sebelum terlambat.

 

Untuk sebarang kemusykilan dan pertanyaan. Sila hubungi saya untuk konsultasi premium:

Kawasan COD:

Bandar Kuantan – Beserah – Batu Hitam – Sungai Karang – Balok  – Gebeng

Call/Whatsapp/Sms : +6012-9351 082

Emel : norsulhana@gmail.com

Facebook: Sulhana_sue

Instagram: Sulhana_sue

2 thoughts on “Masalah Kedatangan Haid Lebih Singkat Dari Kebiasaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge