Cara Untuk Mencegah Kanser Dari Terus Merebak

Sebut atau baca tentang kanser sahaja dah cukup buat kita terasa gerun. Cuba bayangkan hati dan perasaan kita tatkala doktor mengesahkan yang kita menghidap kanser. Tentu sedih dan terasa hidup kita dah sampai ke penghujungnya. Namun tahukah kita bahawa masih ada harapan dan cara untuk kita berusaha menghalang kanser dari terus merebak. Malah tidak mustahil jika kita boleh bebas kanser 100% dengan izin Allah.

Cara Rawatan Kanser

Apabila kita di sahkan menghidap kanser, kebiasaannya doctor akan sarankan untuk kita melakukan pembedahan untuk membuang bahagian yang telah rosak akibat kanser. Kebiasaannya bagi kanser seperti kanser payudara, kanser rahim, kanser ovari dan kanser prostat. Iaitu kanser yang di katogerikan sebagai ‘hormone-related cancer’.

Setelah itu, PET scan juga akan di lakukan untuk melihat sekiranya masih ada sel-sel kanser di tempat yang telah di buang atau sel-sel kanser telah merebak ke tempat lain. Jika PET scan menunjukkan terdapat sel-sel kanser di bahagian lain, doctor akan memulakan rawatan kemoterapi atau radiografi. Tujuan kemoterapi adalah untuk mematikan sel-sel kanser dari terus merebak ke tempat lain.

Kesan Rawatan Kemoterapi

Rawatan kemoterapi adalah satu-satunya rawatan yang ada pada masa kini untuk merawat kanser. Namun begitu kesan ubat kemoterapi tersangatlah kuat. Ia bukan sahaja mematikan sel-sel kanser malah mematikan juga sel-sel yang masih elok.

Sebab itulah selepas menerima rawatan kemoterapi, system immune badan kita akan menjadi semakin lemah dan mudah untuk jatuh sakit. Bukan itu sahaja, kesan ubat juga menyebabkan kita loya muntah dan kurang selera untuk makan. Sebab itulah badan kita akan menjadi lemah, letih, lesu dan tidak bertenaga.

Cara Untuk Menghalang Kanser Dari Terus Merebak

  • Ubah diet kita.

Penting sangat untuk kita ubah diet kita. Kalau dulu kita suka makan makanan yang di proses seperti Maggie, McD, kicap dan macam-macam lagi, sekarang tinggalkan terus.  Sebab ini merupakan salah satu penyebab kepada terjadinya kanser.

Ambil diet yang seimbang, lebihkan sayuran dan buah-buahan. Kalau dulu kita suka makan yang manis-manis dan masak lemak dan bergoreng, kini kita masak dengan cara yang lebih sihat seperti masak stim dan elakkan pengambilan gula. Lagi bagus, kita pilih sumber makanan yang organic dan di basuh dengan cara yang betul supaya semua kotoran pada sayuran atau buah-buahan dapat di hapuskan.

Ini penting kerana radikal bebas yang terdapat pada sumber makanan boleh menyebabkan badan kita banyak toksin dan berkarat seterusnya merosakkan sel-sel dalam tubuh kita.

  • Ubah Gaya Hidup.

Kalau dulu kita lebih suka tidur dan tengok tv sekarang cuba untuk bersenam secara ringan yang boleh mengeluarkan peluh. Amalkan gaya hidup yang sihat dan tidak stress kerana stress tidak baik untuk kesihatan. Ia juga merupakan salah satu punca terjadi kanser. Sentiasa tanamkan sifat positif dalam diri kita. Sertai kumpulan-kumpulan yang positif dan saling support antara satu sama lain.

Dalam Islam, kita juga di galakkan untuk bangun malam untuk tahajjud. Ia di katakan boleh menjadi terapi terbaik untuk mencegah kanser. Selain itu kalau dulu kita merokok sekarang sudah tentu wajib berhenti merokok.

  • Amalkan Pengambilan Supplement yang Mengandungi Resveraterol dan Polifenol.

Resveraterol dan polifenol merupakan antioksidan yang sangat tinggi dari sumber tumbuhan semulajadi.  Sifat  antioksidan nya yang tinggi mampu melindungi, membaiki dan menghalang sel-sel kanser dari terus merebak. Dalam satu kajian yang di jalankan menunjukkan resveraterol mampu menyekat sel kanser daripada merebak dan mencetuskan proses mematikan sel kanser (apoptosis).

Resveraterol menyebabkan pertumbuhan sel-sel kanser payudara semakin merosot
Resveraterol menjadikan sel-sel kanser prostat semakin merosot
Resveraterol merencatkan pertumbuhan sel kanser pada paru-paru

Vivix Shaklee Mengandungi  Resveraterol dan Polifenol.

Sebelum saya kongsikan bagaimana vivix shaklee mampu bertindak sehingga ke peringkat sel, kita kenali dahulu  4 bahan utama yang terkandung dalam Vivix Shaklee.

Muscadine Grape – Anggur liar yang sangat istimewa. Ia mempunyai sumber terbaik antioksida dan anti radang. Ia mempunyai 40x ganda lebih polifenol yang terbukti baik untuk kesihatan kardiovaskular, menurunkan tahap gula dalam darah, melambatkan proses penuaan, mencegah kanser serta sebagai anti virus & anti bacteria.

Purple Carrot – mempunyai sumber terbaik vitamin A dan mengandungi phytochemical. Ia juga mengandungi anthocyanins (antioksidan mustajab) yang bertindak sebagai anti radang, anti mikrob dan anti carcinogen yang membantu mengurangkan risiko penyakit jantung. Asid klorogenik di dalamnya bertanggungjawab mengurangkan diabetis.

Elderberry – mengandungi vitamin C yang tinggi dan sangat bermanfaat untuk jangkitan daripada virus dan bacteria. Ia mampu mencegah dan menghalang kanser, meningkatkan sistem imunisasi tubuh badan, menurunkan kadar kolesterol, mengatasi masalah diabetis serta meningkatkan kesihatan jantung dan ginjal.

Japanese Knotweed – juga di kenali sebagai Polygonum Cuspidatum mempunyai sumber resveraterol yang sangat tinggi. Ia digunakan untuk melambatkan proses penuaan, merendahkan kolesterol,merendahkan tekanan darah, meninggikan prestasi atlet dan menurunkan berat badan.

Bagaimana Vivix Shaklee Membantu Pesakit Kanser? Boleh juga rujuk di sini

  • Melindungi dan membaiki DNA

Setiap hari sel di dalam tubuh kita terdedah kepada serangan berjuta-juta radikal bebas yang boleh merosakkan DNA kita. Ini meningkatkan potensi untuk terbentuknya  sel yang tidak normal terutamanya kanser. Polifenol membantu melindungi DNA kita dari rosak dengan menggalakkan replikasi sel yang sihat.

  • Meningkatkan Tenaga Sel

Mitokondria iaitu salah satu dari komponen sel kita yang berfungsi sebagai bekalan sumber tenaga. Kajian menunjukkan polifenol membantu meningkatkan jumlah mitokondria dalam badan kita, secara tak langsung menggalakkan penghasilan tenaga yang sihat. Ianya memberi kebaikan perlindungan berganda terhadap sindrom metabolic seperti membaiki paras glukos dan menggalakkan kesihatan jantung dan berat badan yang unggul.

  • Pertahanan Sel

Sekiranya berlaku masalah keradangan yang tidak terkawal, system badan kita akan hilang kawalan dan boleh menyebabkan kita berisiko tinggi untuk mendapat pelbagai jenis penyakit. Polifenol membantu untuk mengurangkan berlakunya keradangan dan akan memberi kesan positif.

  • Mengurangkan Penghasilan AGE Protein

Protein AGE (Advance Glycation End-Product) adalah gabungan protein dan gula yang terjadi di sebabkan gula dan lemak atau protein berlebihan di dalam darah. Protein AGE ini sangat berbahaya kerana ia mampu berkumpul dan menyaluti sel-sel normal sehingga menjadikan sel-sel ini rosak sekaligus tidak dapat berfungsi dengan baik dan membunuh sel-sel tubuh kita. Pengambilan polyphenol mampu mencegah penghasilan AGE Proteins ini dan menyihatkan badan.

  • Melambatkan Kadar Pemendekkan Telomere

Setiap kali sel kita menghasilkan sel baru, panjang telomere akan semakin berkurangan dari sebelumnya. Oleh kerana telomere ini adalah penentu kepada kesihatan dan kelangsungan hidup kita, mengurangkan kadar pemendekkan telemore adalah sangat penting. Polyphenol telah terbukti mampu mengurangkan kadar pemendekkan telomere sebanyak 40.

Telemore study yang di jalankan oleh saintis menunjukkan kadar pemendekkan telomere bagi pengamal vivix shaklee 40% lebih lambat

Testimonials

Ikuti kisah bekas wartawan Master Law Chu Hian yang merupakan seorang survival kanser paru-paru tahap 3

Jika anda penghidap kanser jangan berputus asa. Masih ada jalan untuk anda berusaha. Yang penting ikhtiar, usaha, doa dan tawakkal. Setiap penyakit itu sembuh dengan izin-Nya. Rawatan bersama doktor tetap di teruskan. Vivix hanya sebagai ikhtiar. Hubungi saya segera. Saya sedia membantu anda. Bertindaklah segera kerana semakin cepat anda bertindak semakin cepat anda boleh atasi kanser dari terus menghantui hidup anda.

Call/SMS/WhatsApp: +6012-935 1082

Shaklee ID: 960126

FB:Sulhana Shuhaimi

IG: Sulhana_sue

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge