Cara Mudah Untuk Kira Waktu Subur Untuk Period Tidak Teratur

Masalah period tidak menentu atau kitaran haid tidak teratur sememangnya menyukarkan kita untuk menentukan waktu subur dengan tepat. Lebih-lebih lagi apabila kita merancang untuk hamil atau merancang sendiri kehamilan (family planning).

Bagi pasangan yang merancang sendiri kehamilan, adalah sangat penting untuk mengetahui waktu subur. Waktu subur adalah waktu yang paling penting untuk mengelak dari sperma suami bertemu dengan ovum isteri. Berbeza pula bagi pasangan yang merancang untuk mendapatkan atau menambah zuriat.

Apakah cara mudah untuk kira waktu subur bagi yang mengalami masalah period tidak teratur?

Cara Mudah Untuk Kira Waktu Subur

Zaman sekarang memang mudah untuk kira waktu subur. Banyak application di play store yang boleh kita download untuk mengira waktu subur. Antara application yang popular dan mesra pengguna adalah ‘My Calender’.

Application My Calendar

Caranya sangat mudah. Kita hanya perlu install application tersebut pada smart phone kita. Setelah itu isi beberapa detail yang di perlukan seperti tempoh kitaran haid dan juga tempoh kedatangan haid.

Bagi wanita yang mempunyai kitaran haid yang teratur mungkin tidak ada masalah untuk mengisi detail tersebut. Tetapi bagi yang mengalami masalah haid tidak tetap, kita bolehlah menggunakan data purata. Sebagai contoh, ambil jumlah kitaran haid 3-5 bulan sebelumnya dan dapatkan bacaan purata.

Apakah Kelebihan Application Ini?

Melalui application ini, kita boleh:

1) Menjangka kehadiran haid yang seterusnya. Jadi kita boleh bersedia atau lebih alert dengan perubahan mood kita pada ketika itu.

2) Dapat mengetahui peluang untuk hamil dengan lebih jelas kerana sebaik sahaja kita tandakan waktu kedatangan haid pada calendar tersebut, application ini secara automatik akan mengira waktu subur kita.

3) Set reminder supaya kita alert dengan waktu subur kita atau bersedia untuk menghadapi haid akan datang. Kita juga boleh set reminder untuk pengambilan pil perancang sekiranya kita sedang merancang keluarga.

4) Merekod mood atau simptom-simptom yang kita alami sebelum atau semasa haid juga semasa waktu subur.

5) Melihat atau mengkaji kitaran haid kita yang lepas.

6) Mengkaji trend kesuburan kita. Kesemua rekod adalah di simpan dengan baik.

7) Set password untuk melindungi data-data peribadi kita.

Bagaimana Untuk Atasi Masalah Period Tidak Teratur?

Walau macam mana canggih sekalipon application yang ada, keadaan period yang tidak teratur tetap akan mengganggu dan membelenggu kita. Jom kita ikuti kisah wanita ini.

Haid Tidak Teratur Buat Dia Emo Sokmo, Suami Pun Bingung from iReach HD on Vimeo.

Cara yang paling berkesan untuk atasi masalah ini adalah dengan mengamalkan supplement shaklee iaitu:

  • GLA Complex.

GLA (Asid Linolenik Gamma) adalah asid lemak penting Omega-6 yang digunakan oleh tubuh kita untuk menghasilkan prostaglandin iaitu bahan yang membantu mengawal-atur pelbagai proses tubuh kita.

Ia sesuai di ambil oleh wanita pelbagai peringkat umur dalam membantu menstabilkan hormon. Omega-6 di dalam Gla complex shaklee di ektrak dari Minyak Biji Borage (Borago officinalis) yang mengandungi GLA berkepekatan tinggi (17%-25%), tulen dan semula jadi dalam bentuk yang mudah diserap.

Selain minyak biji borage, Minyak Biji Bunga Matahari (Helianthus annus) juga menjadi sumber kepada omega-6 yang terkandung di dalam GLA shaklee. Gla shaklee juga mengandungi vitamin E yang mana gabungan ketiga-tiga ramuan ini dapat membantu mengekalkan kesejahteraan dan kesihatan kulit.

  • Set Asas Shaklee (Vitalea, Vitamin C, B-Complex).

Dikenali sebagai set asas shaklee atau vitamin 3 serangkai. Ketiga-tiganya sangat penting dan merupakan keperluan asas tubuh kita.

Vitalea merupakan multivitamin yang mengandungi sumber 28 vitamin & mineral yang menjadi keperluan asas tubuh kita. Ia menjadikan badan lebih bertenaga dan tidak mudah lesu.

SR Vitamin C membantu memastikan keperluan vitamin C tubuh kita adalah mencukupi agar sistem pertahanan badan kita lebih kuat dan kita tidak mudah jatuh sakit. Ia juga membantu penyerapan vitamin yang lebih optimum.

B-complex lengkap mengandungi kesemua jenis vitamin B yang di perlukan oleh tubuh kita seperti asid folik. Vitamin B di perlukan oleh tubuh untuk penghasilan sel-sel tubuh yang sihat. Pertumbuhan sel-sel yang sihat akan menjadikan tubuh kita dapat berfungsi dengan baik.

Testimonial

Jangan tunggu lagi. Dapatkan vitamin anda sekarang agar masalah period tidak teratur dan senggugut teruk tidak lagi membelenggu hidup anda. Cegah dari sekarang untuk kesejahteraan anda di masa hadapan. Hubungi saya segera. Saya sedia membantu anda.

Ingin dapakan penjimatan berganda? Klik di sini untuk mendaftar sebagai ahli.

Ingin dapatkan sendiri vitamin anda? Klik order now.

Disclaimer:

*Kesemua product ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge