Cara Mengatasi Penyakit Alzheimer Secara Semulajadi

Masih ingatkah kita dengan Allahyarham Tan Sri Jins Shamsuddin seorang penggiat seni yang cukup terkenal suatu masa dulu pada zaman kegemilangannya. Beliau merupakan salah seorang yang menghidap penyakit Alzheimer. Begitu juga dengan Datuk Ooi Eow Jin seorang komposer dan penulis lagu yang cukup terkenal suatu ketika dulu.

Penyakit Alzheimer sering menyerang warga emas yang berusa 60-80 tahun. Namun begitu, simptom-sipmtomnya sudah boleh di lihat sejak di usia muda lagi. Alzheimer merupakan salah satu dari jenis dementia iaitu penyakit yang melibatkan penurunan dari segi kebolehan mental atau otak. Kebiasaannya simptom Alzheimer akan berkembang secara perlahan-lahan dan semakin hari ia akan menjadi semakin teruk sehingga ia mampu menggangu tugasan dan aktiviti seharian penghidapnya.

Apakah Yang Berlaku Kepada Otak Penghidap Alzheimer?

Di dalam otak yang sihat, terdapat berbillion-billion neuron. Neuron adalah sel otak yang berfungsi untuk memproses dan menghantar maklumat melalui signal chemical dan elektrik. Ia menghantar maklumat di antara bahagian otak yang berbeza-beza, dan dari otak ke otot dan organ tubuh yang lain.

Namun bagi pesakit Alzheimer, komunikasi antara neuron ini terganggu hingga menyebabkan ianya tidak dapat berfungsi dan berlaku kematian sel-sel otak. Pada awalnya ia hanya melibatkan masalah hilang ingatan. Namun semakin hari ia akan menjadi semakin teruk sehingga penghidapnya hilang keupayaan untuk hidup berdikari dan terpaksa mengharapkan bantuan sepenuhnya untuk bergerak.

Dalam kajian yang di jalankan ke atas tisu otak penghidap Alzheimer, terdapat perubahan yang berlaku kepada tisu otak pesakit Alzheimer. Perubahan yang dapat di lihat ialah terdapatnya

  • Beta-amyloid protein yang melekap antara satu sama lain hingga membentuk plag antara neuron hingga menyebabkan fungsi neuron terganggu.
  • Neurofibrillary tangles iaitu sekumpulan protein tidak normal yang di panggil ‘Tau’. Perubahan kimia yang tidak normal menyebabkan Tau bersambung antara satu sama lain membentuk jaringan sehingga terbentuknya tangle di dalam neuron. Tangle ini menghalang sistem pengangkutan neuron sehingga mengganggu komunikasi antara neuron-neuron.
  • Berlakunya keradangan yang kronik. Dalam otak kita terdapat sel glial. Salah satu jenis sel glial ialah microglia. Ia berfungsi untuk menghapuskan sisa-sisa toksik dan protein yang terkumpul dalam otak kita. Bagi pesakit Alzhimer sel microglia tidak mampu berfungsi dengan baik. Ia melepaskan kimia berbahaya yang menyebabkan berlakunya keradangan yang kronik dan menyebabkan kerosakan kepada neuron yang sepatutnya di lindunginya.
  • Masalah melibatkan vascular. Penghidap Alzheimer juga mungkin mengalami masalah pada salur darah otak mereka. Gangguan pada salur darah ini menyebabkan aliran darah dan oksigen kurang sampai ke otak. Halangan yang terdapat dalam salur darah ke otak menghalang glukosa untuk sampai ke otak. Ini menyebabkan sel otak tidak dapat berfungsi untuk menghapuskan beta amyloid protein dan tau.

Bagaimana Untuk Mencegah Atau Menghalang Kerosakan Ini Dari Terus Berlaku?

  • Dapatkan rawatan dan nasihat doctor pakar
  • Mengamalkan gaya hidup yang sihat
  • Menjaga pemakanan
  • Mengamalkan supplement yang mengandungi antioksidan yang tinggi.

Bagaimana Supplement Shaklee Boleh Membantu Mengatasi Masalah Ini?

CoQTroll. 

Mengandung 100mg CoQ10. CoQ10 bertindak sebagai antioksidan yang memberi perlindungan kepada neuron dan mengurangkan pembetukan plag oleh amyloid protein. Tahap CoQ akan berkurangan seiring dengan usia.

CoqTroll membantu tubuh untuk mendapatkan CoQ10 secukupnya. CoQ10 menyediakan pelincir untuk otak berfungsi dengan baik. Ia juga menyokong otak untuk focus dan meningkatkan fungsi sel otak.

Vivix Shaklee.

Minuman botani yang mengandungi polifenol dari ektrak tumbuhan. Ianya 10x lebih kuat dari resveraterol sendiri. Antioksidan yang tinggi mampu membaiki, menghalang dan mencegah sehingga ke peringkat sel.

Ia boleh menghalang sel-sel otak pesakit Alzheimer dari terus rosak. Ia juga boleh menghalang radikal bebas yang meyebabkan berlakunya keradangan dan pembetukkan plag dan tangle dalam otak pesakit Alzheimer.

Testimonial Dari Pengguna Vivix Shaklee Untuk Masalah Alzheimer

Setiap penyakit itu ada penawarnya. Apa yang penting kita sebagai manusia harus terus berusaha selagi boleh. Ingin dapatkan supplement untuk orang yang tersayang. Hubungi saya segera. Saya sedia membantu anda dengan consultation eksklusif.

Call/SMS/WhatsApp: +6012-935 1082

Shaklee ID: 960126

FB:Sulhana Shuhaimi

IG: Sulhana_sue

Disclaimer:

*Kesemua product ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge