Atasi Masalah Sembelit Selepas Bersalin

Masalah sembelit selepas melahirkan anak adalah perkara biasa yang di alami oleh ramai wanita walaupun tidak mengalaminya semasa mengandung. Statistik menunjukkan kira-kira 20% daripada ibu-ibu mengalami sembelit selepas melahirkan anak. Ibu-ibu yang melahirkan anak di hospital secara psikologinya berasa tidak selesa untuk menggunakan tandas hospital. Tambahan pula, jahitan dan lebam yang di sebabkan oleh kelahiran bayi membuatkan ibu-ibu berasa bimbang untuk ke tandas bagi membuang air kecil mahupun besar. Ibu-ibu yang mengalami sembelit akan mula berasa tidak selesa beberapa hari selepas melahirkan anak. Masalah ini perlu di atasi segera agar ibu-ibu tidak mengalami masalah lain seperti buasir.

Apakah Punca Sembelit Selepas Bersalin?

Menurut pembacaan saya di website New Health Guide terdapat 5 punca utama mengapa terjadinya masalah sembelit selepas bersalin.

  • Faktor Fizikal: Tiada keinginan untuk membuang air besar. Ini di sebabkan oleh perubahan hormon yang terjadi semasa hamil. Semasa hamil paras hormon Progesteron adalah tinggi. Ini menyumbang kepada berlakunya masalah sembelit.
  • Ubat-ubatan: Kesan daripada pengambilan ubat penahan sakit seperti diamorphine atau pethidine semasa proses bersalin menyebabkan usus ibu berfungsi dengan lebih perlahan dari biasa. Kesan yang sama juga di alami jika si ibu mengambil ubat penahan sakit selepas bersalin.
  • Prosedur yang dilakukan semasa mengandung dan semasa melahirkan:  Penggunaan Forsep atau ventouse yang digunakan untuk membantu ibu-ibu ketika bersalin boleh mencetuskan masalah usus.
  • Pil zat besi. Pengambilan pil zat besi boleh menyebabkan sembelit.
  • Kesakitan perineum (jarak antara vagina & anus): Kesakitan perineum mungkin di sebabkan oleh buasir, episiotomi (potongan yang dilakukan ketika bersalin) atau koyakan lain yang menyebabkan si ibu menerima jahitan, boleh menghapuskan perasaan untuk ke bilik air.

Cara-Cara Untuk Atasi Masalah Sembelit Selepas Bersalin:

  1. Mengamalkan pengambilan makanan yang kaya dengan Fibre seperti beras bijirin penuh yang membantu dalam meningkatkan pergerakkan usus.
  2. Minum air dalam kuantiti yang banyak (2-3L sehari). Air yang mencukupi dalam badan mampu melembutkan najis seterusnya memudahkan proses untuk membuang air besar. Selain itu dapat mengelakkan ibu dari terhidrasi.
  3. Ibu-ibu di nasihatkan ke tandas sebaik sahaja terasa untuk membuang air besar. Seeloknya duduk di dalam tandas dan tunggu.
  4. Berjalan perlahan-lahan. Mungkin agar sukar bagi ibu yang melahirkan bayi secara pembedahan. Tetapi ianya akan membantu memendekkan tempoh sembelit. Berbaring atau duduk dalam jangka masa yang lama hanya akan memanjangkan tempoh sembelit.
  5. Cuba elakkan atau minimakan pengambilan ubat tahan sakit. Ini kerana ianya mengandungi dadah yang boleh menyebabkan sembelit dan tidak elok bagi ibu-ibu yang mnyusukan anak.

Tontoni Kisah Ibu Kepada 2 Orang Cahaya Mata Ini Yang Serik Untuk Mengandung Lagi Kerana Masalah Sembelit

Amalan Pantang Selepas Bersalin Elak Mimpi Ngeri Sakit Sembelit from iReach HD on Vimeo.

Bagaimana Supplement Yang Di Ambil Oleh Ibu Di Atas Membantu Menyelesaikan Masalah Beliau?

SET BERPANTANG & MENYUSU SHAKLEE

ESP Shaklee: Membekalkan protein yang diperlukan oleh ibu selepas bersalin agar sentiasa bertenaga. Di samping itu protein yang di ambil oleh ibu akan di salurkan ke dalam susu ibu dan khasiatnya akan sampai kepada bayi yang di susu. Selain itu ESP Shaklee mampu menghilangkan kesan ‘strechmark’ ketika hamil dan menjadikan kulit ibu semakin cantik, halus dan gebu.

Ostematrix: Membekalkan kalsium secukupnya mengikut keperluan badan ibu. Kebiasaannya ibu yang berpantang tidak begitu aktif. Pengambilan kalsium yang cukup sangat membantu untuk mengelakkan pembentukkan darah beku pada saluran darah. Selain itu ia juga membantu mempercepatkan pengecutan rahim untuk kembali ke saiz asal.

Zinc Complex: Zink membantu pembentukkan sel-sel baru bagi menggantikan sel-sel yang telah rosak semasa proses kelahiran. Ia mampu membentuk kolagen bagi menyambuhkan luka dengan cepat. Zink juga dapat mengembalikan tenaga si ibu setelah mengalami kelesuan yang teruk semasa berpantang.

SR Vitamin C: Vitamin C sangat penting untuk kesihatan gigi, gusi dan tulang untuk pembentukkan tisu baru. Ibu yang kekurangan Vitamin C akan mudah berasa penat dan mudah marah serta boleh mengalami masalah meroyan. Vitamin C juga membantu menguatkan imunisasi badan.

B-Complex: Mengandungi 8 jenis vitamin B yang sangat di perlukan oleh ibu untuk membekalkan tenaga yang secukupnya. Dapat mengatasi masalah stress ketika berpantang. Baik untuk kesihatan jantung dan salur darah. Vitamin B bertindak secara maksima apabila diambil secara serentak.

Vitalea: Membekalkan Zat Besi yang sangat di perlukan oleh ibu berpantang kerana membantu membekalkan oksigen dalam darah. Kekurangannya boleh mnyebabkan ibu menjadi lesu, sukar bernafas dan mudah di jangkiti penyakit.

Alfalfa Complex: Membantu proses detoksifikasi usus ibu bagi melancarkan proses untuk membuang air besar agar ibu tidak sembelit. Di samping itu membantu penghasilan susu ibu. (Tidak sesuai bagi pesakit SLE)

Kesimpulannya, nutrien yang cukup dapat mengatasi masalah sembelit ibu selepas bersalin. Bagi ibu-ibu di luar sana yang menghadapi masalah sembelit ketika berpantang jangan tunggu lagi. Bertindaklah segera agar masalah anda dapat di selesaikan dan tidak lagi menghantui diri anda. Jangan ragu-ragu untuk hubungi saya. Saya sedia membantu anda.

Call/SMS/WhatsApp: +6012-935 1082

Kawasan COD: Kuantan-Beserah-Bt.Hitam-Sg.Karang-Balok-Gebeng

Shaklee ID: 960126

 

 

1 thought on “Atasi Masalah Sembelit Selepas Bersalin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge