7 Tips Untuk Meningkatkan Kesuburan Lelaki

Umum mengetahui yang masalah kesuburan bukan hanya di alami oleh wanita sahaja, malah lelaki juga berpontensi untuk menghadapi masalah yang sama. Berita baiknya, kebanyakkan kes ketidak suburan lelaki boleh di atasi dengan merawat masalah atau menjalani rawatan kesuburan.

Mari kita lihat jenis-jenis masalah kesuburan lelaki dan tips untuk meningkatkan kesuburan lelaki supaya masalah ini tidak lagi membelenggu hidup anda dan pasangan.

Apakah Punca Ketidaksuburan Lelaki?

Antara potensi yang menyumbang kepada ketidaksuburan lelaki adalah:

1. Langsung tiada sperma (azoospermia)

2. Bilangan sperma kurang (oligospermia)

3. Bentuk sperma yang tidak normal (teratozoospermia)

4. Masalah dengan pergerakkan sperma (asthenozoospermia)

5. Sperma langsung tidak bergerak (necrozoospermia); iaitu sperma mungkin hidup tetapi tidak bergerak atau sperma mungkin mati.

6. Masalah dengan pancutan sperma, di sebabkan oleh alat kelamin yang tidak berfungsi dengan baik, terdapat halangan, kesan rawatan seperti vasectomy atau kemerosotan pancutan.

7. Masalah dengan ereksi atau masalah lain yang berkait dengan seks.

7 Tips Untuk Mengatasi Masalah Kesuburan Lelaki

Tips ini bukan sahaja membantu meningkatkan kesuburan lelaki malah ia juga membantu untuk menjalani kehidupan yang lebih sihat. 

Tips 1: Melakukan Hubungan Seks Dengan Lebih Kerap

Menjalinkan hubungan seks dengan lebih kerap akan memberikan peluang yang lebih tinggi kepada anda untuk mendapatkan cahaya mata berbanding hanya menanti pada waktu subur isteri semata-mata. Semakin banyak sperma di lepaskan semakin tinggi peluang anda.

Tips 2: Mengelakkan Bahan Kimia Bertoksik Di Tempat Kerja

Salah satu faktor yang boleh menyumbang kepada berlakunya ketidak suburan adalah faktor persekitaran di tempat kerja. Jika anda sering terdedah kepada bahan kimia atau sinaran radioaktif dan sering berdiri lama di kawasan panas terik, cuba untuk mengelak atau mengurangkan risiko tersebut. 

Tips 3: Berhenti Merokok

Merokok sememangnya di ketahui boleh mengundang pelbagai penyakit. Merokok membahayakan kesihatan terutama dalaman. Ia mampu merosakkan sel-sel dalam tubuh kita. Jadi berhentilah merokok atau sekurang-kurangnya berusaha untuk berhenti merokok.

Tips 4: Sentiasa ‘Cool’ Atau Positif

Sentiasa cool dan tidak mudah stress. Bila tenang, mood akan lebih baik dan dapat mengelakkan ketegangan bersama pasangan. Lebih-lebih lagi apabila melibatkan masalah kerja. Jangan sampai bawa balik ke rumah. 

Tips 5: Aim Untuk Berat Badan Yang Ideal 

Obesiti sememangnya mengundang kepada pelbagai penyakit termasuklah masalah kesuburan. Jadilah sentiasalah bersenam, jaga pemakanan dan aim untuk mencapai berat badan yang unggul.

Tips 6: Melakukan Ujian Kesihatan Berkala 

Melakukan ujian kesihatan secara menyeluruh setiap enam bulan sekali adalah sangat penting. Ini supaya kita sentiasa update dengan tahap kesihatan tubuh badan kita. Penyakit seperti diabetes boleh menyebabkan masalah kesuburan jika tidak di kawal dengan baik. 

Tips 7: Tambahkan Antioksidan Dalam Diet Harian

Antioksidan membantu melawan kanser dan juga penyakit jantung. Ia juga di katakan boleh membantu meningkatkan kesuburan lelaki. Kajian menemukan lelaki yang mengambil antioksidan dalam bentuk supplement mengalami kerosakan DNA pada sperma kurang berbanding lelaki yang tidak mengambil antioksidan.Beberapa kajian juga menemukan, pasangan mempunyai peluang yang tinggi untuk mengandung apabila lelaki mengambil antioksidan tambahan.

Terdapat banyak antioksidan, tetapi yang betul-betul membantu memperbaiki kesihatan sperma secara spesifiknya adalah:

 • Zinc: di temui dalam tiram, ketam, daging merah dan kekacang.
 • Vitamin C: di temui dalam kebanyakan buah dan sayuran seperti kiwi,oren dan anggur.
 • Selenium: di temui dalam amaun yang banyak dalam kacang brazil juga tuna, daging lembu, ayam, dan ayam belanda.
 • Vitamin E: di temui dalam kekacang, daun hijau, dan minyak.
 • Asid Folik: di temui dalam hati lembu, sayuran daun hijau, buah-buahan dan kekacang.

Tahukah Anda Cara Mudah Untuk Mendapatkan Khasiat Kesemua Di atas?

Vivix shaklee merupakan antioksidan yang paling hebat pernah di temui. Ia mengandungi resveraterol berserta polifenol yang menjadikannya 10 kali lebih kuat. Ia di ekstrak dari tumbuhan anggur muscadine, elderberries, lobak ungu dan japanese knotweed.

Kelebihan resveraterol dalam vivix shaklee:

 • Membantu memperbaiki kerosakan hingga ke peringkat sel termasuklah sel sperma yang mengalami masalah.
 • Melindungi sel sperma dari kerosakan akibat dari radikal bebas.
 • Membekalkan tenaga kepada sel sperma untuk bergerak.
 • Mencegah kerosakan sel sperma agar sperma bertahan lama.
 • Memastikan sperma berada dalam keadaan baik dan sihat serta berkualiti.

Vitamin E Complex Shaklee.

 • Satu kapsul vitamin E shaklee menyediakan 400IU vitamin E dari sumber semula jadi iaitu minyak kacang soya dalam bentuk D-alfa-tokoferol, yang mana ia merupakan bentuk aktif biologi vitamin E dan lebih mudah diserap dalam tubuh.
 • Turut mengandungi 65mcg selenium untuk melengkapi aktiviti vitamin E bagi memberi fungsi optimum.
 • Selain itu ia juga mengandungi 39.4mg Ekstrak Biji Anggur yang mengandungi proantosianidin, sebatian yang mempunyai kandungan antioksidan yang bagus untuk kesihatan dalaman lelaki.

B-Complex Shaklee.B-Complex shaklee membantu membekalkan kesemua lapan vitamin B yang seimbang untuk menguatkan tubuh dan membantu melengkapi jurang nutrisi vitamin B. Ia juga membekalkan kuantiti asid folik dan biotin secukupnya, sesuai untuk tubuh yang sihat.Vitamin B penting untuk pertumbuhan sel-sel yang sihat termasuklah sel-sel sperma. Asid folik sangat di galakkan bagi pasangan yang merancang untuk hamil dari seawal tiga bulan sebelum hamil lagi bagi mengelakkan kecacatan kepada janin.

Testimonial

Tunggu apa lagi. Dapatkan segera agar masalah kesuburan tidak lagi membelenggu anda dan pasangan. Hubungi saya segera. Saya sedia membantu anda.Click sini untuk mendaftar sebagai ahli shaklee untuk penjimatan berganda.

*Disclaimer

Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge