6 Cara Yang Betul Mencuci Muka

Sesetengah orang mungkin mengambil remeh tentang cara mencuci muka yang betul. Namun, tahukah anda cara atau amalan yang betul mencuci muka mampu menghindari kulit muka kita dari pelbagai masalah kulit seperti jerawat, jeragat, kulit berminyak dan kulit kering.

Kali ini saya ingin kongsikan 7 cara untuk kita mencuci kulit muka agar sentiasa segar dan tiada masalah kulit.

  1. Pilih pencuci muka yang sesuai mengikut jenis kulit kita.

Kulit muka setiap dari kita adalah berbeza – beza. Ada yang berkulit normal, berminyak, kering dan kombinasi kepada semua masalah kulit. Jadi kita perlu bijak memilih pencuci yang sesuai dengan muka kita agar ia tidak merosakkan atau memudaratkan kulit muka. Selain itu kita perlu tahu setiap bahan-bahan yang terkandung dalam pencuci muka kita. Pastikan ianya tidak mengandungi bahan kimia yang berbahaya yang boleh memudaratkan sel-sel kulit wajah kita.

  1. Menggunakan Scrub muka yang bersesuaian.

Scrub perlu di gunakan sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Tujuan scrub adalah untuk membuang sel-sel kulit mati agar boleh di perbaharui dengan sel-sel kulit yang sihat. Selain itu, scrub juga bertujuan untuk mencuci kesan-kesan daki dan kesan make up atau product yang kita gunakan yang tertinggal pada kulit wajah. Pentingnya untuk kita mencuci daki-daki tersebut agar pori-pori kulit muka tidak tersumbat kerana jika tersumbat ia akan menyebabkan minyak berkumpul dan jerawat mula timbul.

  1. Menggunakan Make Up removal sebelum mencuci muka

Kita sering menganggap dengan mencuci muka sudah cukup untuk menghilangkan make up. Tapi sebenarnya tidak. Sebenarnya bahan khas seperti make up removal perlu di gunakan untuk menghilangkan make up. Gunakan tisu muka atau kapas yang lembut agar tidak mencederakan kulit wajah kita. Setelah itu, barulah kita basuh muka dengan pencuci muka.

  1. Fokuskan Pada Zon T wajah

Zon T terdiri dari bahagian dahi, pipi dan dagu kita. Bahagian –bahagian ini berpotensi tinggi untuk di tumbuhi jerawat kerana minyak paling banyak berkumpul pada bahagian tersebut. Maka kita perlu focus lebih pada zon T untuk memastikan ianya benar – benar bersih dari sisa daki dan minyak berlebihan.

  1. Mencuci sambil membelai kulit wajah

Belailah kulit wajah kita secara perlahan-lahan semasa mencuci. Ini bagi mengelakkan berlakunya iritasi atau luka pada kulit wajah. Urut wajah secara membulat dari bahagian bawah di bawa ke atas. Sebaiknya mulakan dari leher. Cara ini boleh melancarkan aliran darah pada wajah dan dapat melambatkan proses kedutan.

  1. Menggunakan Masker Kecantikan Untuk Muka

Setelah mencuci muka, amalkan penggunaan masker sebelum tidur. Lakukan sekurang – kurangnya tiga kali seminggu. Tujuannya adalah untuk memberi lebih kebaikan kepada kulit muka. Gunakan masker yang mempunyai bahan yang baik untuk mengekalkan keremajaan kulit wajah seperti protein, kolagen, vitamin C dan vitamin E.

Jom kita tonton video di bawah. Kisah seorang yang tersilap pilih set penjagaan kulit sehingga menderita kulit berjerawat selama 7 tahun.

Cara Elakkan Jerawat Di Muka Dengan Cepat Lepas 7 Tahun Terseksa! from iReach HD on Vimeo.

Bagaimana Set Penjagaan Kulit Muka Shaklee Membantu 6 Langkah Di atas?

Set penjagaan kulit Nutriwhite Shaklee bertindak dalam 6 cara:

Cara 1: MEMBERSIH

Gentle Action Makeup Remover

Gentle Deep Foaming Cleanser (Pencuci Muka)

Cara 2: MEMPERBAHARUI

Soothing Radiance Whitening Softener (Toner)

Cara 3: MENCERAHKAN

Daily Defence Whitening Essence (Serum)

Cara 4: MENCEGAH

Ultimate Protection Whitening Lotion SPF 15 (Krim Siang)

Cara 5: MERAWAT

Spot Whitening Treatment

Cara 6: MENGANJALKAN

Overnight Renewal Whitening Cream ( Krim Malam)

Apakah Keistimewaan Set Nutriwhite Shaklee Berbanding Jenama Lain?

Set nutriwhite shaklee di rumus khas dengan ramuan tumbuh-tumbuhan semulajadi. Setiap satunya di uji secara klinikal. Terbukti selamat untuk kulit tanpa memberi kesan buruk atau merosakkan kulit.

Testimonial:

Jika anda masih tercari-cari set penjagaan kulit muka yang selamat dan bebas bahan kimia berbahaya, jangan ragu-ragu untuk hubungi saya. Saya sedia membantu anda.

Call/SMS/WhatsApp: +6012-935 1082

Kawasan COD: Kuantan-Beserah-Bt.Hitam-Sg.Karang-Balok-Gebeng

Shaklee ID: 960126

FB:Sulhana Shuhaimi

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge